Fråga 2018/19:311 Trafikpolisen

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under en lång rad av år har trafikpolisens verksamhet minskat dramatiskt. I dag är det inte mer än drygt 100 poliser i yttre tjänst som har förordnande att kontrollera tung trafik. Antalet bilinspektörer har dock legat på en likartad nivå de senaste åren. Samtidigt har godstransporter på väg ökat, och utländska aktörer inom vägtransport blir allt fler. I en rad tidningsartiklar har vi kunnat läsa om transporter som saknar nödvändiga tillstånd. Polisen sätter också körförbud på fordon som har så allvarliga tekniska brister att de inte får fortsätta sin färd.

Trafikpoliser och bilinspektörer i Helsingborg, Västerås och Sundsvall har vid flera tillfällen förekommit i medier där polisens kontroller påvisar synnerligen allvarliga brister, främst hos utländska ekipage. Det kan röra sig om otillåten cabotagetrafik, manipulerade färdskrivare och olaga yrkesmässig trafik. Det förekommer också allvarliga tekniska fordonsbrister och otillräckligt säkrad last. För att citera en luttrad trafikpolis: ”Det är som att fiska i ett akvarium!”

Trots det fåtal trafikpoliser och bilinspektörer som alltjämt arbetar med kontroll av den yrkesmässiga trafiken hittas det gång på gång allvarliga brister. Brister som sätter trafiksäkerheten ur spel och som allvarligt hotar den seriösa åkerinäringen. Hur ska en företagare inom transportsektorn få en rimlig chans att bedriva verksamhet när den osunda och olagliga transportverksamheten tillåts utbreda sig i en sådan omfattning som skett de senaste åren.

I ett internt nyhetsbrev, Veckans frågor, påtalar ställföreträdande rikspolischef Mats Löving att polisens trafikövervakning legat på en alldeles för låg nivå de senaste åren. Vidare i texten kan man utläsa följande svar från polischefen: ”Vi kan se en vikande trend i antal utförda kontroller på den yrkesmässiga sidan”, och ”kontroll av yrkestrafiken är viktig både ur trafiksäkerhetssynpunkt samt ur konkurrenssynpunkt.”

Polisledningen har inte prioriterat uppdraget att kontrollera den yrkesmässiga trafiken. Det framgår i polisens interna brev att de ska vidmakthålla den speciella kompetens som krävs för kontroll av den yrkesmässiga trafiken. Polisen avser också att förstärka den speciella kompetens som krävs för kontrollverksamheten i framtiden. Det är naturligtvis positivt att polisen prioriterar en så viktig verksamhet och att de nu tänker förstärka kontrollverksamheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Tänker statsrådet ge polisen de riktade resurser som krävs för att förstärka kontrollverksamheten på väg?