Fråga 2018/19:31 Vätterns dricksvatten

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Dricksvatten av god kvalitet är en förutsättning för liv och ett väl fungerande samhälle. Vi vet däremot att nederbördsfattiga år så kan det bli problem med dricksvattenförsörjningen på många håll i Sverige.

En viktig dricksvatten- och ytvattentäkt är sjön Vättern, som är en av Nordeuropas största dricksvattenkällor. I dagsläget försörjer sjön cirka 250 000 invånare i 11 kommuner, och flera kommuner i närområdet har planer på att ta sitt vatten ur Vättern. I ett framtida perspektiv menar många att vattnet i sjön även ska kunna försörja kommuner i Stockholmsområdet.

Vättern utgör i dag ett betydande riksintresse för turism, fritidsliv, natur- och kulturvärden, naturvård, yrkesfisket och totalförsvaret. Dessutom är hela sjön utpekad som ett Natura 2000-område. Problemet är dock att Vättern och dess unika kvaliteter trots detta hotas.

Försvaret har till exempel fått tillstånd att öka sin skjut- och flygverksamhet påtagligt. Ett gruvbolag projekterar för att bryta sällsynta jordartsmetaller i ett område som ligger inom Vätterns tillrinningsområde, och dessutom har det förekommit provborrningar av en malmkropp under själva sjön.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkerställa att sjön Vättern och dess dricksvatten skyddas?