Fråga 2018/19:306 Säkra länder

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan några år tillbaka utgör georgier en stor del av dem som söker asyl i Sverige. Detta trots att Georgien är en demokrati. Det ökande antalet asylansökningar från Georgien, Serbien, Albanien och Moldavien torde ha ett starkt samband med införandet av visumfrihet till EU för medborgarna i dessa länder. Enligt uppgifter från polisen kommer många stöldligor just från Georgien. En snabb hantering vid gränsen av dessa asylansökningar borde vara i allas intresse, men detta är inte möjligt så länge Sverige inte har tagit fram en lista på ”säkra länder”.

I artikel 36 (Begreppet säkert ursprungsland) och 37 (Nationellt fastställande av tredjeländer som säkra ursprungsländer) i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/32/EU fastställs att ”medlemsländerna ska i den nationella lagstiftningen fastställa närmare regler och föreskrifter för tillämningen av begreppet säkert ursprungsland” (artikel 36.2) och ”medlemsländerna får behålla eller införa lagstiftning som, i enlighet med bilaga I, gör det möjligt att på nationell nivå fastställa säkra ursprungsländer i samband med prövning av ansökningar om internationell skydd”. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

När avser ministern att upprätta en lista på så kallade säkra länder, så att uppenbart ogrundade asylansökningar kan avslås redan vid gränsen?