Fråga 2018/19:30 Prioritering hos tullen

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sveriges gränsskydd står inför stora utmaningar. Inte nog med att införseln av vapen och narkotika har ökat, vilket bland annat göder kriminell verksamhet. Utländska stöldligor forslar dessutom ut stöldgods för miljardbelopp ur landet varje år. Det är sådant som drabbar vanliga medborgare hårt. Myndigheten Tullverket ser och agerar, men har länge krävt det tillskott som M:s och KD:s statsbudget för år 2019 möjliggjorde och som också riksdagen ställde sig bakom. Tullverket behöver både långsiktighet med resurstillskott och tydlig strategi med nya verktyg för att kraftfullare agera för att stärka svenskt gränsskydd.

I och med att datumet för britternas utträde ur EU närmar sig kommer belastningen på Tullverket också att öka ytterligare eftersom myndigheten ska hantera handeln mellan Sverige och Storbritannien särskilt. Tullverket är samtidigt inne i en omfattande digitaliseringsprocess som tar kraft.

För att klara av dessa utmaningar kräver tullen ökade resurser och möjligheten att anställa fler tjänstemän. I Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget för 2019 ökade anslagen och prioriterade för myndigheten att kunna anställa 500 fler tulltjänstemän fram till 2021. Detta ställde sig riksdagen bakom, och regeringen har nu att verkställa.

Med så stora utmaningar för tullen kommer det att krävas prioriteringar. Detta för att klara ett stärkt gränsskydd och kunna stoppa införsel av vapen och narkotika, hindra att stöldgods förs ut ur landet och förenkla handeln mellan Sverige och övriga världen. Det är också viktigt att Tullverket visar det utåt för att säkerställa medborgares förtroende.

Med anledning av ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser finansministern att vidta några åtgärder vad gäller Tullverkets prioriteringar för att stärka svenskt gränsskydd, stävja brottslighet och stärka förtroendet?