Fråga 2018/19:293 Kriminella anställda på Arlanda

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under gårdagen kom rapporter i Kvällsposten/Expressen om att en hemlig polisrapport avslöjar att det finns ”anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk”

Skulle uppgifterna vara korrekta är det både oroande och allvarligt. Säkerheten på våra svenska flygplatser är central och får aldrig bli en sårbarhet eftersom det i förlängningen riskerar att skada Sverige.

Grovt kriminella och radikaliserade personer är inte lämpade att arbeta på landets största flygplats. Det handlar om allt från risken för terrordåd till möjligheterna att hindra att människor tar sig olovligt in och ut ur landet eller smugglar narkotika och vapen.

Rapporteringen är tyvärr inte den första i sitt slag som gäller säkerheten på Arlanda. Tidigare har flera fall uppmärksammats, alltifrån städare som har vistats i landet illegalt till en passkontrollant som har sålt hemliga uppgifter och gränskontroller som har kritiseras av EU-kommissionen.

Det får inte slarvas med säkerheten på Arlanda, och det är av största vikt att nödvändiga åtgärder vidtas. Ytterst behöver regeringen säkerställa att berörda myndigheter och Swedavia tar ett helhetsgrepp om säkerheten på Arlanda och andra svenska skyddsobjekt.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att skapa sig en bild av omfattningen av problemet med kriminella som arbetar på Arlanda, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta framöver för att garantera säkerheten på Arlanda och andra svenska flygplatser?