Fråga 2018/19:280 Integritetsskydd för vårdsökande patienter

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Webbtidningen Computer Sweden avslöjade nyligen vad de kom att kalla för ”ett av de största haverierna någonsin när det kommer till svensk patientsäkerhet och personlig integritet”.

Avslöjandet visade att vem som helst kunde finna 2,7 miljoner inspelade samtal till rådgivningsnumret 1177 på en helt öppen webbserver. De inspelade samtalen sträcker sig tillbaka till 2013, och det handlar enligt tidningen om hela 170 000 timmar av känsliga samtal.

Inte nog med att vårdbehövande nu blottat känsliga uppgifter om sjukdomar och andra krämpor om sig själva och eventuellt om anhöriga; de berättar även om symtom, vilka mediciner de använder eller om eventuella tidigare behandlingar. Dessutom finns det exempel där vårdsökare uppgett sitt personnummer, och vissa av filerna är döpta med vårdsökarens telefonnummer. 57 000 svenska telefonnummer förekommer i databasen.

Det är fullt förståeligt att vissa samtal behöver spelas in, men när så sker ska ljudfilerna behandlas med sekretess enligt patientdatalagen. I detta fall är det uppenbart att systemet fallerat totalt.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att problem som det redovisade inte ska ske igen, och hur kommer statsrådet att verka för en förändrad lagstiftning i syfte att stärka vårdtagares integritet?