Fråga 2018/19:276 Återtagande av IS-krigare

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

USA:s president Donald Trump har gått ut med önskemålet att europeiska länder tar tillbaka medborgare som stridit för grupper som Islamiska staten. Det är naturligtvis svårt för de lokala parterna att hantera den uppkomna situationen, där invånare från andra länder rest dit för att begå terror och fruktansvärda krigsbrott, varför det är förståeligt att de önskar avlastning. Samtidigt är det i länder som Syrien och Irak som brotten har begåtts, varför eventuella domar bör avkunnas just där.

Samtidigt finns det ingen juridisk skyldighet för Sverige att på något sätt bistå med att ta tillbaka IS-krigare eller anhöriga med svenskt medborgarskap och som gripits i exempelvis Syrien eller Irak. Vidare är regelverket för så kallad konsulär hjälp främst ämnat för relationer mellan stater, varför situationer som inkluderar icke-statliga aktörer, så som ofta är fallet i detta exempel, är komplicerat.

Lyckligtvis avrådde UD från resor till dessa områden redan under 2011, vilket innebär att eventuella terrorsympatisörer inte kan räkna med någon konsulär hjälp, men det finns fortfarande inga formella hinder för Sverige mot att bistå medborgare som omhändertagits i de aktuella områdena. Dock saknar Sverige skyldighet att ta tillbaka terroristerna.

Mot denna bakgrund önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Är det aktuellt att från svensk sida bistå terrorister med anhöriga i att återvända till Sverige eller på annat sätt bistå med konsulär hjälp om de har svenskt medborgarskap, och hur ska den hjälpen i så fall se ut?