Fråga 2018/19:261 Överförskrivning av narkotiska läkemedel

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Siffror från Inspektionen för vård och omsorg visar att anmälningarna mot läkare som skriver ut för mycket narkotiska läkemedel ökar. Under 2014 skedde 88 anmälningar och 2018 hela 186 anmälningar. Samtidigt har det visat sig att flertalet läkare brister i kontrollen av vad deras kollegor har skrivit ut, och det har framkommit svårigheter för läkare att få tillräcklig information om vad andra läkare skrivit ut för läkemedel till en patient.

Det finns planer på en nationell läkemedelslista, så att patienten, vården och apoteken ska kunna se vilka läkemedel som skrivits ut. Detta skulle vara en positiv förändring, även om flera apotek har uppgett svårigheter med att anmäla enskilda läkare för överförskrivningen, eftersom patientsäkerhetslagens bestämmelser omöjliggör anonyma anmälningar. Vad som också lyfts upp som en lösning av problemet är införandet av så kallad klinisk farmaci, eller att apotekare hjälper till med att granska medicinlistor.

Möjligheten för behövande att få tag på rätt mediciner är naturligtvis viktig, men för att förhindra missbruk eller att preparaten hamnar i fel händer krävs också åtgärder i form av såväl välfungerande rutiner som kontroller.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan det vara aktuellt med införandet av en nationell läkemedelslista, möjligheten till anonyma anmälningar eller införandet av klinisk farmaci, eller vilka andra åtgärder avser ministern att vidta för att förhindra överförskrivningen av läkemedel?