Fråga 2018/19:259 Åtgärder mot flyktingspionage

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har kommit att bli en fristad för många förföljda regimkritiker. Sedan länge är det känt att detta gäller personer från länder som Ryssland, Iran, Kina, Turkiet och Etiopien. Flyktingspionage är att klassa som en del av underrättelsehotet från främmande makt, varför det är oerhört allvarligt att detta fortsätter.

Nya uppgifter visar hur en Securitasvakt, som än i dag arbetar åt företaget, spionerat på asylsökande turkiska regimkritiker i Migrationsverkets egna lokaler i Malmö. En av dem som trätt fram och vittnat mot vakten kom till Sverige efter att ha flytt Turkiets omfattande utrensningar av Gülenanhängare och berättade då att spionaget skedde i samband med dennes första möte med Migrationsverket. Samma dag blev byggnaden där vittnet vistats tillsammans med andra Gülenanhängare beskjuten, vilket också bekräftats av polisen.

Även ett liknande fall har uppmärksammats. I det fallet har en Malmöpolis som sympatiserar med Erdoğan vid upprepade tillfällen hånat förföljda regimkritiker på sociala medier.

Jakten på oppositionella i Turkiet är skrämmande nog, och enligt Turkiets egen justitieminister har 31 088 personer dömts för kopplingar och sympatier med rörelsen. Vad som är än värre är det faktum att turkiska myndigheter helt öppet uppmanat turkar att ange regimkritiker. Sommaren 2016 uppmanades sympatisörer till det styrande turkiska partiet AKP helt öppet att rapportera personer, organisationer och lärosäten som stöder eller finansierar Gülenrörelsen till turkiska myndigheter. Enligt en israelisk tidning har regimkritiker också kidnappats utomlands i länder som Kosovo, Azerbajdzjan, Ukraina och Gabon, för att sedan föras till Turkiet. Turkiska medier skryter även om när Gülenanhängare kidnappas och förföljs, vilket också visar på hur allvarlig situationen är för regimkritiker.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att förhindra att vakter, poliser eller myndighetspersonal agerar spioner åt främmande stater?