Fråga 2018/19:210 Ökad säkerhet vid de statliga museerna

av Margareta Cederfelt (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Riksrevisionens granskning av de statliga verksamheterna har visat att det säkerhetsarbete som bedrivs vid museerna inte är tillräckligt för att garantera en rimlig grad av säkerhet för föremålen i samlingarna. Enligt granskningen finns det flera, sedan tidigare påtalade, brister i säkerheten som inte är åtgärdade. Under senare tid har det rapporterats om stölder av historiskt viktiga föremål, vilket visar på vikten av att säkerhetsarbetet vid museerna måste ligga i framkant och inte släpa efter.

Säkerhetsarbetet är viktigt inte bara för att säkerställa att föremålen inte stjäls eller för att förhindra skadegörelse utan också för att möjliggöra för besök vid museerna. Ett fungerande säkerhetsarbete är en grundläggande förutsättning för att museerna ska kunna hålla öppet för allmänheten och göra historia och kulturella skatter tillgängliga för alla intresserade.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att öka säkerheten vid de statliga museerna, och när kommer dessa åtgärder i sådant fall att vidtas?