Fråga 2018/19:21 Åtgärder för att få fler poliser i Sverige

av Tomas Tobé (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Antalet poliser måste bli större. Trots att det behövs fler poliser har vi i dag det lägsta antalet poliser sedan 2009. Samtidigt ökar befolkningen. Polistätheten är den lägsta på tio år. Ett mycket stort antal poliser kommer att behöva utbildas under kommande år. Men ett stort antal platser på polisutbildningen står tomma, samtidigt som många poliser lämnar yrket. Regeringen har ökat antalet utbildningsplatser på polisutbildningen, men det har visat sig svårt att fylla platserna utan att samtidigt genomföra åtgärder för att öka polisyrkets attraktivitet. Under hösten 2018 var det tänkt att 800 studenter skulle påbörja sin utbildning. Efter tre veckor var endast 663 platser fyllda. Till våren 2019 finns det enligt uppgifter kapacitet att ta emot 1 020 studenter, men enbart 771 personer har antagits. Det återstår att se hur många av dessa som faktiskt fullföljer sin utbildning. Samtidigt uppger Polismyndigheten att myndighetens kompetensförsörjningsbehov är 1 045 studenter per termin under kommande år. Enligt Polismyndighetens chef för HR-kompetens är antalet studenter fortfarande för litet för att täcka polisens långsiktiga behov.

Det är uppenbart att fler åtgärder behövs för att göra det mer attraktivt att arbeta som polis i Sverige. Samtidigt har regeringen hittills sagt nej till att genomföra en riktad lönesatsning för polisen och att införa betald polisutbildning, vilket Moderaterna länge har föreslagit för att fler ska vilja bli poliser. Den riktade lönesatsningen fanns med i Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019 som det fattades beslut om i höstas.

Med anledning av uppgifterna om fortsatta problem med att fylla utbildningsplatserna vid polisutbildningen vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Är statsrådet beredd att införa betald polisutbildning och att fullfölja den riktade lönesatsningen för svensk polis?