Fråga 2018/19:198 Nekat uppehållstillstånd för personer som bott i Sverige länge

av Anders Åkesson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Familjen Park i Fågelfors, som varit i Sverige i tio år och som flytt från Nordkorea, ska utvisas. Familjen har tidigare ansökt om asyl och fått avslag och har nu ansökt om arbetstillstånd. Huvudregeln är att den som ansöker om arbetstillstånd ska styrka sin identitet med pass, men familjen Park kan inte få pass eftersom de är nordkoreanska flyktingar. Familjen ska därför utvisas till Sydkorea.

Jag har tidigare frågat statsrådet Morgan Johansson vad han avser att göra för att liknande situationer som familjen Parks inte ska uppstå i framtiden. Statsrådet skriver i sitt svar att det generellt utformade regelverket för arbetstillstånd innebär att vissa personer hamnar i kläm. Vidare understryks att regeringen följer utvecklingen på området noga.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa en följdfråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att det finns möjlighet att undersöka om man ska kunna identifiera sig på ett annat sätt när man ansöker om arbetstillstånd, till exempel genom id-kort eller liknande, i de fall det är omöjligt för den enskilde att styrka sin identitet med ett pass?