Fråga 2018/19:188 Personlig assistans

av Lars Beckman (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Rätten att kunna bo och leva som andra är en viktig grundförutsättning i rättighetslagstiftningen LSS. Lokala medier i Gävleborg larmar nu om ännu en ung person som riskerar att få sin personliga assistans indragen. Konsekvensen skulle då kunna bli att personen i fråga får flytta från sitt eget boende till en gruppbostad. Förutom att personen inte skulle kunna bo själv skulle det innebära allvarliga inskränkningar i personens möjligheter att leva som andra med exempelvis sina fritidsintressen.

Det är många som får sin personliga assistans indragen i fall som inte har med andning och sondmatning att göra utan där det handlar om andra frågor i Försäkringskassans tillämpning av regeringens regleringsbrev.

Regeringsunderlaget har gjort en överenskommelse kring LSS. I en interpellationsdebatt nyligen sa ministern att man avser att återkomma snarast med förtydligande lagstiftning rörande de barn som behöver andningshjälp och sondmatning.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta under 2019 för att säkerställa att de personer som har rätt att leva sitt eget liv även som funktionsnedsatt får behålla sin personliga assistans?