Fråga 2018/19:179 Undantag från krav på svenskt medborgarskap vid säkerhetsklassad tjänst

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En medborgare i Uzbekistan har haft en säkerhetsklassad anställning inom kriminalvården utan att ha vare sig uppehållstillstånd eller arbetstillstånd i Sverige, enligt uppgifter i SVT (SVT den 1 februari 2019). Tjänsten fick enbart innehas av svenska medborgare, men kvinnan i fråga hade beviljats ett undantag av regeringen som, enligt uppgift i Ekot, var signerat av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Detta är ytterst allvarligt. Skälet till att en anställning är säkerhetsklassad är att den anställde får del av uppgifter som omfattas av sekretess och som är av betydelse för rikets säkerhet.

Från justitie- och migrationsministern har framförts att det är Kriminalvårdens ansvar att lämna ett korrekt underlag till regeringen i fall som det aktuella. Detta är dock att frånsäga sig ansvaret. Det är regeringen som har till uppgift att bevilja undantag från kravet på svenskt medborgarskap. Då kan regeringen inte enbart förlita sig på uppgifter från Kriminalvården.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att regeringen ska genomföra en adekvat säkerhetsbedömning och inte åter bevilja undantag från kravet från svenskt medborgarskap för en säkerhetsklassad tjänst för en person utan rätt att vistas eller arbeta i Sverige?