Fråga 2018/19:157 Turkiets kopplingar till IS och liknande grupper

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det är sedan länge känt att Turkiet under sitt nuvarande auktoritära styre har agerat antidemokratiskt och systematiskt förtryckt minoriteter och oliktänkande grupper inom sitt lands territorium. Vad som också är vida känt är att den turkiska staten brutit mot internationell rätt genom militära interventioner i sina grannländer och att deras agerande i Syrien närmast är att betrakta som renodlad imperialism. Erdoğans maktambitioner i det södra grannlandet går således inte att ta miste på.

Under det syriska inbördeskrigets gång har Turkiets kopplingar till hårdföra islamistiska grupper successivt blivit allt tydligare. Utländska jihadister har använt sig av Turkiet som transitland för att till slut nå sitt så kallade kalifat och ansluta till terrorgruppen. Syriska, och i huvudsak kurdiska, civila som önskat fly IS har stoppats vid den turkiska gränsen, och några har till och med skjutits ihjäl av turkiska gränsvakter. Kanske det främsta exemplet på detta var när civila kurder i gränsstaden Kobane lämnades för att dö när de attackerades av IS från tre olika håll. Skadade IS-terrorister har vårdats på turkiska sjukhus, och anklagelser har riktats mot landet för att ha rekryterat tidigare IS- eller al-Qaidakrigare för att fylla behovet av krigare i det syriska proxykriget. Olja och annat har sålts till Turkiet från Islamiska staten, vilket också under åren har varit terrorgruppens främsta inkomstkälla.

Det har med andra ord under en lång period funnits skäl att ifrågasätta Turkiets inblandning i inbördeskriget och kopplingar till hårdföra islamister. IS kontrollerar i skrivande stund bara några kvadratkilometer mark i Syrien, närmare bestämt delar av byn al-Marashidah. För bara några dagar sedan vädjade kvarvarande terrorister i området till de väststödda trupperna i Syriens demokratiska trupper (SDF) om fri lejd till Turkiet, vilket dock nekades. Begäran innebär dock att tidigare frågor än en gång blir aktuella.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att verka internationellt för att redogöra för Turkiets eventuella kopplingar till terrorgrupper eller på annat sätt lyfta de kopplingar som framkommit med turkiska företrädare?