Fråga 2018/19:148 Rättvisa förutsättningar i datacenterbranschen

av Boriana Åberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I januari 2017 sänktes energiskatten för datacenter i Sverige för att stimulera den nya digitala ekonomin och harmonisera med övriga nordiska länder, där liknande initiativ tagits i Finland, Danmark och Norge.

Den 9 september 2018 beslutade Skatteverket genom ett ställningstagande Den som förfogar över den utrustning i datorhallen som elen förbrukas i ska anses förbruka elen (Dnr 2002 321717-18/111), att företag som erbjuder datacenter som tjänst (så kallad co-location) inte längre ska kunna ansöka om sänkt energiskatt.

Dessa företag har sedan 2017 haft en lägre energiskatt precis som branschen i övrigt, och de har baserat sin affärsmodell och sina långsiktiga kundåtaganden på det. Med Skatteverkets ställningstagande har affärsförutsättningarna ändrats dramatiskt för hela co-location-industrin i Sverige. För en del företag innebär det mycket allvarliga ekonomiska konsekvenser då de har ingått långsiktiga kommersiella avtal med slutkunder som förutsätter att co-location-bolagen har rätt till nedsättning av energiskatten.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att det ska finnas rättvisa förutsättningar för hela datacenterbranschen, inklusive co-location företagen?