Fråga 2018/19:145 Bristande säkerhet i Svenska kraftnät

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I juli 2017 uppdagades det som numera är känt som säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen. När det som inte fick hända faktiskt hände väcks rimliga frågor av allmänheten och oss moderater.

Har regeringen slarvat eller underlåtit att sköta sitt ansvar som ytterst ansvarig för myndigheter och affärsverk i Sverige? Hur har två så stora och systemviktiga myndigheter kunnat brista så allvarligt i sitt säkerhetsarbete? Hur mycket visste egentligen regeringen? Detta är några exempel på befogade frågor.

Det finns uppenbarligen mer att göra. Svenska kraftnät ansvarar för att det svenska stamnätet är säkert. Säkerhetsbrister, misstanke om jäv och andra oegentligheter är djupt oroande för en så systemviktig aktör som Svenska kraftnät.

Nyligen rapporterade medier om att utländska it-tekniker ska ha fått tillgång till system som styr drift och övervakning av stamnätet för el. Man skulle kunna åsamka samhället och medborgare stor skada med onda uppsåt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka brister i regeringens hantering av säkerheten inom myndigheterna i allmänhet, men Svenska kraftnät i synnerhet, ser statsrådet?