Fråga 2018/19:139 Dalslands förutsättningar för tillväxt

av Magnus Jacobsson (KD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Dalsland är ett fantastiskt landskap som ligger strategiskt bra till mellan Östfold, Karlstad och Göteborg. Trots det ser vi att befolkningen i de dalsländska kommunerna minskar, och vi ser att utbildningsnivån är lägre än riksgenomsnittet. Arbetsmarknaden domineras av offentlig sektor, skogs- och jordbruk samt turism. De flesta som bor i Dalsland tar sig till och från jobbet med bil, och även om Västra Götaland gör satsningar på kollektivtrafik kommer det inte att påverka detta nämnvärt, då såväl befolknings- som bostads- och arbetsstrukturen är sådan att man är beroende av bil för att kunna ta sig till jobb och fritidsaktiviteter.

För att Dalsland ska kunna dra nytta av att man ligger mitt emellan tre snabbt växande regioner måste Dalsland få bättre infrastruktur. De nya regionala järnvägsstationerna som etableras längs med järnvägen till Norge är bra, men de löser inte infrastrukturen för större delen av Dalslands befolkning. Det är också så att näringslivet behöver bättre infrastruktur för att kunna transportera skog, spannmål och industrivaror samt alla de turister som besöker detta vackra landskap.

Staten har vid flera tillfällen genomfört regionalpolitiska satsningar i Dalsland, men inga av dem har egentligen varit långsiktigt framgångsrika, utan trots dessa satsningar ser vi att landskapet tappar befolkning.

Det finns dock åtgärder som vi skulle kunna vidta och som skulle få stora effekter för Dalsland samtidigt som de skulle binda samman Göteborg–Karlstad–Östfold. En allmän satsning på att tjälsäkra vägarna i Dalsland skulle underlätta för både medborgare, turister och näringsliv. En utbyggnation av 45:an till motorvägsstandard mellan Trollhättan och Karlstad skulle förbättra kommunikationerna mellan Karlstad och Göteborg samtidigt som det skulle ge Dalsland bättre förutsättningar att utvecklas. En förbättring och upputsning av 164:an mellan Åmål och Strömstad skulle binda samman 45:an med E6:an, vilket också skulle underlätta för medborgare, turister och näringsliv. En upprustning av 172:an från Uddevalla till Årjäng skulle underlätta transporterna genom Dalsland för medborgare, turister och företag.

I stället för tillfälliga industri- och utbildningssatsningar behöver vi ta ett helhetsgrepp för att Dalsland ska få bättre förutsättningar att utvecklas.

Jag vill därför fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad ämnar statsrådet göra för att Dalsland ska få bättre vägar och därmed bättre förutsättningar att dra nytta av den tillväxt som sker i Dalslands omnejd?