Fråga 2018/19:132 Kärnkraftsforskning

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Morgondagens utmaningar möter vi med morgondagens teknik. Sverige är på många områden i framkant när det gäller miljö- och energiteknik. Det är nödvändigt i strävan efter en mer klimatsmart och grön planet samtidigt som miljö- och energiteknik bidrar till svensk innovation och konkurrenskraft på en global marknad.

I takt med att gröna innovationer når fler och bredare marknader kan vi bidra till att minska klimatpåverkan i världen samtidigt som vi skapar fler jobb och tillväxt i Sverige. Det är Energimyndigheten som ansvarar över att fördela statens forskningsresurser, där medlens fördelning avgörs av myndighetens utvecklingsnämnd. Oberoende vilken uppfattning man har om kärnkraftens framtid så är det ett faktum att kärnkraft i någon form kommer att finnas kvar under en lång tid framöver.

Kärnkraftsbolagen tar i dag genom sin egen fond ansvar för kärnbränslehantering och avvecklande av uttjänade reaktorer. Men en potentiell utmaning som vi ser är inom forskning och kompetensförsörjning. Sverige måste behålla och förädla forskningskompetens inom området för att kunna hantera befintliga reaktorer, ha möjlighet att bygga nya samt avveckla de äldre reaktorerna på ett säkert och ansvarsfullt sätt. I riksdagens beslut till budget för 2019 uppdrog riksdagen till regeringen att även kärnkraftsforskning ska få medel genom Energimyndigheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur säkerställer statsrådet att riksdagens inriktning om kärnkraftsforskning får praktiskt genomslag hos den ansvariga myndigheten?