Fråga 2018/19:125 Differentierade parkeringsavgifter

av Jessica Rosencrantz (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Vikten av miljö- och klimatfrågan kan inte understrykas nog. Det blir därför allt viktigare med en bred palett av innovativa lösningar som uppmuntrar människor till beteende- och konsumtionsförändringar.

För att kunna främja framväxten av ett mer hållbart transportsystem är det viktigt att både stat och kommun har möjlighet att premiera dem som gör ett aktivt val för att minska utsläppen av klimatgaser.

Parkeringsbestämmelser kan vara ett effektivt sätt att påverka i vilken utsträckning ett mer miljövänligt fordon väljs när det väl är dags att köpa nytt.

Sedan 2011 är det möjligt för kommuner att reservera laddplatser och parkeringsplatser för elbilar och laddhybrider. Det är ett bra verktyg för att premiera ägare till miljöbilar som rimligen borde kunna utvidgas. Möjligheten för kommuner att på liknande sätt premiera ägare till miljöbilar borde undersökas noggrannare. 

Ett exempel på hur detta skulle kunna se ut är att ge kommuner rätten att kunna införa ett system med differentierade parkeringsavgifter baserat på fordonets miljöklassning, i syfte att främja framväxten av fler miljövänliga fordon och i förlängningen skapa ett mer hållbart transportsystem.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Avser statsrådet att införa ett sådant system som ger kommuner möjlighet att differentiera parkeringsavgifter baserat på fordonets miljöklassning?