Fråga 2018/19:11 De nya reglerna för arbetsgivardeklaration

av Barbro Westerholm (L)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Vid årsskiftet infördes nya regler för arbetsgivardeklaration på individnivå, med syftet att stävja ekonomisk brottslighet och skattefusk. Dessvärre framstår det som att dessa regler kommer att få olyckliga konsekvenser för landets årsrika.

Regelförändringarna innebär att tjänstepensioner som fram till och med årsskiftet har kommit från en utbetalare nu kan komma att redovisas och utbetalas på olika sätt. Den enskilde senioren kan hädanefter få sin tidigare sammansatta tjänstepension redovisad och utbetalad från flera utbetalare, beroende på hur pensionen är finansierad, och därmed också beskattad annorlunda. För en del årsrika personer kan effekten bli att skatteuttaget sammanlagt blir högre än med tidigare ordning.

Därutöver kommer de nya reglerna för många årsrika medföra att det blir svårt att få en komplett bild av sin pension, dels på grund av de olika delbeloppen, dels på grund av att av årliga kontrolluppgifter försvinner. Detta innebär att landets årsrika, vare sig de känner sig förtrogna med digitala tjänster eller inte, hädanefter främst hänvisas till att logga in och sköta sina skatteärenden på Skatteverkets webbsida. I sammanhanget bör understrykas att omkring 500 000 svenskar aldrig använder internet, varav merparten är årsrika. Bland personer fyllda 76 år och äldre är det 42 procent som inte använder internet. Via telefon erbjuder Skatteverket i dagsläget inget stöd för skatteuträkningar. Skatteverkets servicekontor ger viss hjälp, men de finns bara på 113 platser i landet. Man kan alltså tvingas resa mycket långt för att nå ett servicekontor.

Dessa olyckliga effekter för Sveriges seniorer har sannolikt inte varit avsikten med de nya reglerna. Det borde därför vara möjligt att få till undantag eller mindre justeringar i det nya regelverket för att undvika dessa konsekvenser, samtidigt som de nya reglernas avsikter i övrigt bibehålls.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera för att tidigare års ordning avseende information, redovisning, utbetalningar, skatter och kontrolluppgifter återställs när det gäller olika pensioner?