Interpellation 2018/19:51 Rekryteringen till lärarutbildningen

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Lärarutbildningen är högt prioriterad för Liberalerna, och lärarutbildningens kvalitet, utformning och genomströmning är frågor som Liberalerna vid återkommande tillfällen lyft upp i den utbildningspolitiska debatten. Bakgrunden är en akut lärarbrist i kombination med att lärarutbildningarna dras med ett söktryck som inte är tillräckligt. Inte minst finns bekymmer med genomströmningen. Allt detta sammantaget påverkar skolornas möjligheter att rekrytera utbildade, behöriga och lämpliga lärare.

I samband med att regeringen tillträdde den 21 januari gjorde statsrådet ett antal generella uttalanden om att göra utbildningen mer attraktiv. Att högre utbildning ska tillgängliggöras, exempelvis genom distansutbildningar.

Ska Sverige klara av att lyfta resultaten i skolan på allvar och inte minst locka de bästa studenterna till just lärarutbildningen krävs det en helt annan politik än den som Socialdemokraterna fört de senaste åren. Kvaliteten måste höjas kraftigt. Kvantitet ska inte styra utbudet och politiken. Genomströmningen måste öka, och fler måste lämna utbildningen med godkänd examen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

  1. På vilket sätt kommer regeringen att skärpa antagningskraven till lärarutbildningen?
  2. När kommer ett beslut om att införa krav på lämplighetstest för att bli antagen till samtliga lärarutbildningar?
  3. Vad menar statsrådet konkret med att regeringen vill göra utbildningen mer attraktiv?