Interpellation 2018/19:38 Arbetslöshetsmålet

av Saila Quicklund (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen lovade år 2013 att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU till år 2020.

"Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU. Det är det förpliktigande delmålet, men vi ska mot full sysselsättning. Det, mina vänner, är socialdemokratisk politik!" Det var statsministerns egna ord. 

Då låg Sverige på 10:e plats bland EU:s länder. Efter en mandatperiod med socialdemokratiskt styre är vi nu på 19:e plats, trots en långvarig högkonjunktur. Arbetslösheten har visserligen sjunkit till följd av högkonjunkturen, men den har sjunkit snabbare i andra länder och är lägre i länder med svagare konjunktur. Jag noterar också att arbetslöshetsmålet inte nämndes över huvud taget i regeringsförklaringen, vilket är häpnadsväckande.

Det saknas även politik för fler jobb i den överenskommelse som nu ligger till grund för regeringspolitiken. I stället är det fokus på sänkta skatter för höginkomsttagare och på att människor ska jobba mindre.

Regeringen stoltserar gärna med att sysselsättningsgraden är rekordhög i Sverige. Det är den i många länder på grund av den rådande högkonjunkturen i Europa. Enligt arbetsmarknadsministern beror regeringens misslyckande på den M- och KD-budget som endast varit gällande i några veckor. 

Faktum är dock att vi har tappat placering efter placering med den socialdemokratiska regeringen, och mina frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är:

 

  1. Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra arbetslöshetsstatistiken?
  2. Varför har regeringen tagit bort målet för arbetslöshet på EU-nivå i regeringsförklaringen?