Interpellation 2018/19:32 Åtgärder för att göra det mer lönsamt för låginkomsttagare att arbeta

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den nytillträdda regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort tydligt att värnskatten, som gäller för inkomster över 58 600 kronor i månaden, ska tas bort redan nästa år. Det kan således ses som en av regeringens viktigaste prioriteringar. 

Detta ska ses i ljuset av att finansministern under hela valrörelsen försökte göra gällande att Moderaterna ensidigt sänker skatten för de rika, vilket i sig var gravt missvisande. En anledning till att alliansregeringen fick brett stöd under åtta år var att skattesänkningarna främst gick till låg- och medelinkomsttagare och därför uppfattades som rättvisa. 

Det vore bra om värnskatten avskaffades under mandatperioden – men bara om vanliga löntagare och LO-medlemmar också får behålla mer i sin plånbok. En utfasning av värnskatten behöver kombineras med åtgärder så att skattelättnader inte bara kommer höginkomsttagare till del. 

Regeringen avser också att genomföra en grön skatteväxling på 15 miljarder kronor, som innebär sänkt skatt på arbete och höjd skatt på sådant som är dåligt för miljö och klimat. Eftersom man inte har sagt vilka skatter som ska höjas finns anledning till oro för fördelningsprofilen även här. Det kan väl inte vara så att vanliga löntagare ska betala för avskaffad värnskatt och höjda bensin- och dieselskatter? Det vore orättvist inte minst mot dem som bor på landsbygden och varje dag måste ta bilen till jobbet, till dagis, till affären – överallt. 

Regeringens egna experter pekade förra året på att det i vissa fall kan löna sig bättre att leva på bidrag än att ta ett arbete. Att ensidigt sänka skatten för dem med höga inkomster är fel prioriterat i ett läge där stora grupper står utanför arbetsmarknaden och konjunkturen väntas vända nedåt. Vi vet att det framför allt är sänkt skatt på lägre inkomster som leder till ökad sysselsättning. 

Med anledning av ovanstående är min fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur avser ministern och regeringen att göra det mer lönsamt för personer med låga inkomster att arbeta?