Interpellation 2018/19:289 En tydlig sjukförsäkringsprocess

av Solveig Zander (C)

till Statsrådet Annika Strandhäll (S)

 

Dagligen hör vi historier om personer som får avslag på sin ansökan om sjukpenning. Det är i och för sig ingen nyhet; det har förekommit i många år. Från riksdagens tillsynsmyndigheter, Riksrevisionen och Inspektionen för socialförsäkringen, framkommer att förklaringen till att antalet avslag varierar kan vara ändrade direktiv från regeringen och byte av generaldirektör. Omsättningen av personal på Försäkringskassan kan innebära brist på kontinuitet och erfarenhet, vilket också kan bidra. Den sjukskrivne förmedlar också att det saknas klara besked om anledning till beslutet. Bristen och avsaknaden av kontakt med den sjukskrivande läkaren, vården, arbetsgivaren och Arbetsförmedlingen framförs också vara ett problem.

Den sjukskrivne, den som ärendet berör, är förloraren och vet inte vart eller till vem man ska vända sig. I den utsatta situation som en sjuk person befinner sig i skapas problem när man får avslag och inte förstår varför. Man vet inte vart man ska vända sig. Det blir problem med ekonomin. Pengar saknas att betala hyran med, och socialtjänsten säger också nej.

Många är i dag desperata, och inget hörs från regeringen om åtgärder för förbättringar. Generaldirektören fick avgå för ett år sedan, och då förväntades förändringar till det bättre. Men inget har hänt.

Varför gör inte regeringen något för att stödja och hjälpa de mest utsatta? Tilltron till våra sociala trygghetssystem krackelerar, och det är allvarligt. Ett regeringsbeslut med en nivå på ett nummer, ett bestämt sjukskrivningstal, förändrar inte livet för den som är sjuk.

Min fråga till statsrådet Annika Strandhäll är:

 

Kommer ministern och regeringen att förändra hanteringen och handläggningen av sjukersättningen, och i så fall på vilket sätt?