Interpellation 2018/19:227 Fredsprocessen i Mellanöstern

av Ludvig Aspling (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I juni förväntas USA presentera en fredsplan för Mellanöstern. Innehållet är än så länge okänt, men förhoppningen från omvärlden är att planen ska vara början på slutet på den långvariga konflikten. Utrikesministern har riktat hård kritik mot USA:s agerande och har bland annat uttalat att flytten av USA:s ambassad till Jerusalem ”försämrat alla möjligheterna att uppnå en fredsplan” och att det ”som skett på sistone har varit destruktivt”, vilket är ett relativt starkt uttalande.

Sverigedemokraterna värnar de svensk-israeliska relationerna och är därför mycket oroliga för hur regeringen hanterar frågan, särskilt vad gäller de uttalanden som kommer från utrikesministerns eget parti och dess riksdagsledamöter, vilket vi tror påverkar hur både den israeliska och den palestinska sidan ser på Sverige, det svenska folket och vår roll i världen.

Under demonstrationer under första maj i år uttalade Socialdemokraternas ungdomsförbund att de har ambitionen att "krossa sionismen", vilket av många uppfattas som en uppmaning att utplåna staten Israel. 

Den 17 april gjorde palestinska Asra Media Office en livesändning för att uppmärksamma palestinska fångar i israeliska fängelser. I programmet medverkade flera personer som dömts för terrorbrott, men också en riksdagsledamot från Socialdemokraterna som sitter i utrikesutskottet.

I programmet gjorde den socialdemokratiska riksdagsledamoten följande uttalande: ”Israel är en existerande stat för västvärlden, och den palestinska fången sorteras i många kategorier, bland annat fången som utfört operationer mot Israel som anses vara en terrorist.”

Lördagen den 30 april fångades samma riksdagsledamot på bild i Köpenhamn på Palestinians in Europe Conference, ett politiskt evenemang med kopplingar till terrorrörelsen Hamas. Under evenemanget hotade talare Israel med terrorangrepp och spred antisemitisk propaganda.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att Sverige ska bidra till fredsförhandlingarna och för att de svensk-israeliska relationerna ska värnas