Interpellation 2018/19:177 Farledsavgifter

av Anders Hansson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I riksdagens beslutade klimatmål för transportsektorn ska växthusutsläppen minska med 70 procent senast 2030 jämfört med 2010, vilket är ett ambitiöst och bra mål, och här finns det ledig kapacitet hos sjöfarten att vara med och bidra.

Däremot finns det viss kritik mot hur själva organiseringen av svensk sjöfart i dag fungerar. Nationella kommittén för hållbar sjöfart påpekar bland annat att Sjöfartsverket som affärsverk är internationellt unikt i sin organisering, det vill säga ett verk som till största delen finansieras av brukarna själva. Den centrala punkten är farleds- och lotsavgifterna. Redare som ställer om till mer hållbar sjöfart vittnar om att de inte märker någon större skillnad i hur de stimuleras till mer av detta eller att de får några incitament alls.

Sjöfartsverkets avgiftssystem skulle här kunna användas för att skillnaden ska bli märkbar för den som väljer att satsa på att ställa om sin flotta. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka incitament finns i dag för att stimulera sjöfarten till att ställa om till en mer miljövänlig flotta, och avser ministern att se över hur systemet med farleds- och lotsavgifter kan förändras för att uppmuntra till en sådan omställning?