Interpellation 2018/19:172 Elitidrottande ungdomar

av Alexandra Anstrell (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Idrotten är en viktig del av livet för många barn och ungdomar. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening.

Barn- och ungdomsidrotten är idrottsrörelsens kärnverksamhet. Idrottande ungdomar har bättre självkänsla, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrottsföreningar. Mer rörelse i skolan ger bättre skolbetyg. I en rapport skriver Riksidrottsförbundet "så många som möjligt, så länge som möjligt" – gällande den senaste forskningen kring talangutveckling. De menar att om idrotten klarar av att behålla fler barn och ungdomar under en längre period så finns det större chans att fler idrottstalanger upptäcks.

Runt om i Sverige finns massor av olika idrottsgymnasier, och bland annat finns NIU, nationellt godkänd idrottsutbildning, för den som vill kombinera sin gymnasieutbildning med sin idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund. Nu riskerar tyvärr beslut från Skolinspektionen att sätta stopp för dessa elitsatsande elevers framtid inom sin sport. 

Efter en tillsyn av Skolinspektionen har exempelvis fyra skolor med inriktning på ridsport fått nedslag eftersom eleverna på NIU måste ha tillgång till en egen elithäst eller ha hästen uppstallad på skolan eller liknande, vilket inte anses vara förenligt med en avgiftsfri skolgång. 

Skolinspektionens beslut riskerar också att bli prejudicerande för alla idrottsgymnasier, eftersom ingen idrottsutbildning på elitnivå egentligen är gratis. Redan vid intagning till skolan behövs så höga färdigheter inom den egna sporten så att man nästintill inte kan ta sig dit utan utrustning.

Det är oerhört positivt att ungdomar och elever kan kombinera studier och elitidrott. Det är svårt att träna ridning, skidåkning eller bandy utan hästar, skidor eller klubbor. Vi borde göra vad vi kan för att förenkla, inte försvåra, sådana upplägg.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till kultur- och idrottsminister Amanda Lind:

  1. Hur ser ministern på Idrottssveriges möjligheter att bedriva elitverksamhet för ungdomar utan att dessa ungdomar, och elever, kan kombinera elitsatsning med studier?
  2. Har ministern för avsikt att agera för att rädda Idrottssverige från ett massivt ofrivilligt avhopp bland elitidrottande ungdomar?