Interpellation 2018/19:124 Likvärdiga villkor för fristående och kommunala skolor

av Maria Stockhaus (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det gladde mig att se skrivningarna om åtgärder för att säkerställa lika villkor mellan fristående och kommunala alternativ inom välfärdssektorn.

I skolvärlden är det viktigt, inte minst för att elever och föräldrar ska kunna känna sig trygga med att oavsett vilken förskola eller skola de väljer till sina barn så följer lika mycket resurser med till den verksamhet de väljer.

Förra året lät Friskolornas riksförbund revisionsfirman Deloitte göra en granskning av principen om lika villkor och ersättning till kommunala och fristående skolor. Deloitte har granskat 20 utvalda kommuner och utgått från huvudfrågeställningen huruvida det för undersökta kommuner går att bedöma om principen om lika villkor efterlevs avseende skolpeng, övriga ersättningar och kompensationer.

Dessvärre visar granskningen att det inte går att avgöra om principen om lika villkor efterlevs för de undersökta kommunerna. Det går inte att få fram jämförande siffror, vilket gör att det är svårt, för att inte säga omöjligt, för en fristående förskola eller skola att kunna kontrollera om de behandlas lika ekonomiskt på det sätt som lagen föreskriver.

Friskolornas riksförbund har vidare vid flertalet tillfällen även påpekat att många kommuner inte fattar beslut om skolpeng på ett sådant sätt att det är möjligt för en fristående verksamhet att överklaga.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

  1. Anser ministern att det är rimligt att det för en fristående huvudman inte går att avgöra om man tilldelats resurser på lika villkor som kommunens egna verksamheter?
  2. Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att lika villkor råder mellan fristående och kommunala förskolor och skolor?