Motion till riksdagen
2018/19:465
av Arman Teimouri och Maria Nilsson (båda L)

En översyn av mervärdesskattesatserna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av mervärdesskattesatserna inom kultur och besöksnäring och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagsläget beskattas ett uppträdande av ett så kallat dansband hårdare än ett uppträdande av annan form av artist. Momssatsen är avhängig av om det finns uppsåt till dans eller ej. Förekommer dans är momsen högre. Detta innebär att en person som uppskattar dansbandsmusiken och ändå inte har den minsta avsikt att svänga sina lurviga måste betala mer än om denne person uppskattat en annan musikgenre.

Även inom besöksnäringen förekommer flera olika momssatser och oönskade, svåröverskådliga effekter försvårar för turistaktiviteters entreprenörer och kunder. Till exempel beskattas persontransport med 6 procent, guidning med 25 procent, boende med 12 procent, mat med 12 eller 25 procent, en kulturaktivitet med 6 procent eller 25 procent.

Det finns klara fördelar med enhetlig moms. Därför bör mervärdesskattesatserna ses över så att enhetlighet mellan olika musikgenrer uppstår och likartade företeelser inom besöksnäring likställs.

 

 

Arman Teimouri (L)

Maria Nilsson (L)