Motion till riksdagen
2018/19:2477
av Julia Kronlid m.fl. (SD)

Förebyggande arbete för att stötta kvinnor vid oönskad graviditet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka det förebyggande arbetet för att stötta kvinnor vid en oönskad graviditet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda behov och efterfrågan av förebyggande insatser i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att ställas inför faktum med en oplanerad och/eller oönskad graviditet kan sätta kvinnor i en svår situation. I vissa fall kanske graviditeten är välkommen hos kvinnan, men inte hos sin partner och ibland tvärtom. För en del kvinnor kan en abort upplevas som en relativt okomplicerad åtgärd och för andra kan det upplevas som ett mycket svårt beslut.

En abort är en viktig rättighet och frihet för kvinnan, men det kan också innebära stor påfrestning både fysiskt och psykiskt, beroende på många faktorer. Varje år sker det mellan 35 000 och 40 000 aborter i Sverige och vi kan inte se några övertygande tendenser till att detta antal kommer att sjunka. Jämfört med våra nordiska grannländer har Sverige i särklass de högsta aborttalen varje år.

Alltför ofta tenderar man i den svenska abortdebatten att enbart belysa den ena sidan av myntet och inte se till den utsatta situation många kvinnor kan befinna sig i. Att många av olika omständigheter känner sig pressade att genomgå en abort och efteråt mår dåligt framkommer sällan.

I de fall en kvinna upplever sin oönskade graviditet, och ett beslut om en eventuell abort, som svår behöver stödjande insatser och samtal bli bättre än var de är idag. I samtalet med en kvinna är det viktigt att det ges information om alla tänkbara möjliga stödinsatser. En förutsättning för detta är att det utreds vilka ytterligare stödinsatser som kan vara efterfrågade i denna svåra situation. Det kan exempelvis handla om att unga kvinnor är oroliga för konsekvenser från släktingar och familj om de berättar att de är gravida och att de då kanske framförallt behöver skyddat boende. Det kan också handla om ekonomiska stödinsatser eller vad det finns stöd för att klara av rollen som ung mamma.

För att kunna ge bästa tänkbara stöd till kvinnor som står inför en oplanerad och/eller oönskad graviditet  skulle en utredning behöva göras kring vilket stöd som efterfrågas. Viktiga frågeställningar i en sådan utredning kan vara följande:

En sådan typ av utredning måste givetvis bygga på frivillighet och garantera full konfidentialitet för de deltagande. Den viktiga målsättningen i detta arbete behöver vara att alla kvinnor ska få det  stöd som behövs och att ingen kvinna ska behöva uppleva en press och tvång på grund av yttre omständigheter och påverkan från andra att genom­föra en abort.

 

 

Julia Kronlid (SD)

 

Cassandra Sundin (SD)

Jennie Åfeldt (SD)

Carina Ståhl Herrstedt (SD)

Linda Lindberg (SD)

Angelica Lundberg (SD)