Motion till riksdagen
2018/19:2213
av Ida Karkiainen (S)

Säkra tillgången till ledarhundar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkra tillgången till ledarhundar för personer med synnedsättning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Cirka 100 000 människor i Sverige lever med omfattande synnedsättning och har ett stort behov av hjälpmedel för att få vardagen att fungera. Ett viktigt hjälpmedel är ledarhunden. I Sverige finns ungefär 260 ledarhundar i tjänst för personer med synnedsättning. 2010 var antalet närmare 300. Ungefär 80 personer står idag i kö för att få en ledarhund. Risken är dock stor att antalet minskar ytterligare då anslagen inte uppräknats och många ledarhundar går i pension den närmsta tiden.

Ledarhunden utgör ett stort stöd och hjälper föraren att upptäcka hinder och ta sig förbi hinder i den fysiska miljön, den visar på trappor och kanter samt är lyhörd för förarens olika kommandon. Att leva med nedsatt syn eller utan syn innebär stora utmaningar i att ta sig fram i samhällets fysiska miljö. Det innebär också många faror när omgivningen inte visar hänsyn och ställer upp hinder. En illa parkerad cykel eller en butiksskylt på trottoaren kan i värsta fall innebära olyckor och personskador. Ledar­hunden är därför en stor trygghet och frihet. För många personer med synnedsättning är ledarhunden avgörande för att vardagen skall fungera. 

Det är angeläget att regeringen säkrar tillgången på ledarhundar, så att de som vill använda ledarhund som hjälpmedel skall få möjlighet till det.

 

 

Ida Karkiainen (S)