Motion till riksdagen
2018/19:2189
av Åsa Westlund och Mathias Tegnér (båda S)

Möjliggör för fler att få vaccin mot TBE


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska se över möjligheterna att verka för att TBE-vaccination blir möjligt för fler och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tick-borne encephalatis (TBE), även kallad fästingburen hjärninflammation, är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär, men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

Viruset finns främst i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter. Runt tre fjärdedelar av alla rapporterade fall av TBE kommer härifrån. Särskilda riskområden är kusterna kring Södertörn samt vissa öar i östra Mälaren. Dock har såväl utbredningen som antalet sjukdomsfall ökat på senare år. I Sverige blir omkring 200 till 250 personer sjuka i TBE varje år. Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE mer än fördubblats. Sjukdomsfall inträffar också utanför de traditionella riskområdena. Detta tyder på en ökad utbredning. Det går att skydda sig med vaccination. Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskom­råden samt till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.

Rekommendationen gäller även personer som kommer att vistas mycket i skog och mark i områden i andra länder där smittan finns.

Vid uteslutande stadssemester behövs inte vaccination.

Det är alltså en stor del av befolkningen som rekommenderas vaccin. Vaccination är dock dyrt. Flera doser behövs vid olika tillfällen och för en barnfamilj kan kostnaden därför bli mycket stor, i många fall helt oöverstiglig.

Idag har därför inte alla barn och vuxna möjlighet till vaccination, ens i de högrisk­områden som finns för TBE-smitta. Vaccinationen är tvärtom avhängig personens egen betalningsförmåga på ett sätt som inte är fallet för annan hälsovård. Regeringen bör därför vidta åtgärder för att alla, oavsett inkomst, som rekommenderas vaccin mot TBE (det vill säga framför allt de som rör sig i skog och mark i riskområdena) ska få bättre möjligheter till vaccination. I detta arbete ska barnen prioriteras.

Vad som ovan anförs om behovet av att fler ska ha möjlighet till TBE-vaccinationer bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Åsa Westlund (S)

Mathias Tegnér (S)