Motion till riksdagen
2018/19:2138
av Eva Lindh m.fl. (S)

Ungdomsmottagningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga införandet av riktlinjer och stöd för landets landsting och regioner för att säkerställa att alla ungdomar i Sveriges kommuner får tillgång till en mobil eller fast ungdomsmottagning under minst en dag per vecka, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Psykisk ohälsa bland våra unga måste och ska tas på stort allvar. I alla tider. Samhället bör därför skapa möjligheter dit unga människor kan vända sig med sina frågor, problem och svårigheter. Elevhälsan i skolan är en viktig del men måste också kompletteras av både mer allmänna insatser som mer specialiserade för att möta särskilda svårigheter.

Ungdomsmottagningarna runtom i landet är en av de platser dit unga kan vända sig med sin oro eller med sin nyfikenhet. Det är en viktig vårdmottagning för ungdomar där de finns och kan erbjuda hjälp kring preventivmedel och sexuell identitet, frågor kring hälsa och beroende men också stödsamtal vid psykisk ohälsa.

Ungdomsmottagningarna finns dock inte i alla kommuner och innebär ytterligare en ojämlikhet inom hälsovården. För att ge fler ungdomar tillgång till en ungdomsmottag­ning bör möjligheter till samordning och införande av mobila ungdomsmottagningar utredas. I princip borde alla ungdomar få möjlighet att i sin kommun besöka en mobil eller fast ungdomsmottagning under minst en dag per vecka.


 

 

Eva Lindh (S)

 

Aylin Fazelian (S)

Gunilla Carlsson (S)

Johan Andersson (S)

Lars Mejern Larsson (S)

Paula Holmqvist (S)

Per-Arne Håkansson (S)

Pyry Niemi (S)

Åsa Karlsson (S)