Motion till riksdagen
2018/19:1870
av Jan Ericson (M)

Studielån för körkort


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om studielån för körkort och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alltför många unga avstår från att ta körkort, samtidigt som allt fler yrken kräver körkort. Det är dessutom brist på allt från truckförare till lastbilschaufförer och busschaufförer. Många vittnar om att kostnaderna för körkortstagning är en avgörande orsak till att en del avstår.

Förutom en allmän översyn av kostnaderna för att ta körkort borde en möjlighet till studielån för körkortskostnader införas. Möjligheten till studielån skulle gälla alla typer av körkort och för alla körkortstagare, oavsett ålder och utbildningsbakgrund.

Rimligen införs en maximal beloppsgräns per körkortstyp. Studielån för körkort bör däremot inte begränsa möjligheten att studiemedel för andra utbildningar.

Fler arbetssökande med körkort skulle göra det möjligt för fler att få jobb och samtidigt tillgodose arbetsgivarnas behov av personal med lämpligt körkort. Kostnaderna för staten bör bli begränsade, eftersom vi endast talar om studielån (inte studiebidrag) som ska betalas tillbaka, och där man dessutom betalar ränta under lånetiden.

 

 

Jan Ericson (M)