Motion till riksdagen
2018/19:1738
av Edward Riedl (M)

Upphävande av uranutvinningsförbudet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att upphäva förbudet mot uranutvinning i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksdagen röstade i slutet av föregående mandatperiod igenom regeringens proposition om ett förbud mot utvinning av uran. Detta var mycket olyckligt och förbudet borde hävas snarast.

Propositionen innebar att uran togs bort som koncessionsmineral i minerallagen vilket omöjliggör tillståndssökning för utvinning av uran. Lagstiftningen kring uranbrytningen var redan tidigare mycket rigorös. Det krävdes tre separata tillstånd enligt tre separata lagar för att få bryta uran. Uranbrytning föregicks även av en sträng miljöprövning, och kommunen där brytning planeras hade också, enligt miljöbalken, vetorätt i frågan. Regeringen prövade noggrant ansökningarna om att få bryta uran, under förutsättning att kommunfullmäktige i den kommun där brytning ska ske hade tillstyrkt detta. Det fanns därför ingen anledning att ändra i denna lagstiftning.

Följden av detta utvinningsförbud mot uran är att utvinningen av sällsynta jordartsmetaller som bland annat används vid batteritillverkning försvåras avsevärt. Dessa innovationskritiska metaller är mycket vanligt förekommande tillsammans med uran, och för en bransch som på förhand har svårt att förutse exakt vad som kommer utvinnas vid prospektering kan förbudet leda till att företag undviker prospektering i områden där uran är vanligt förekommande. Det riskerar att få konsekvenser för såväl näringslivet som de områden där prospektering av dessa innovationskritiska metaller är en viktig del av ekonomin.

Förbudet sätter ett farligt prejudikat för framtiden där Sveriges internationella rykte som gruvnation riskerar att skadas och svensk gruvindustris konkurrenskraft riskerar att försvagas. Regeringen bör därför häva utvinningsförbudet när det gäller uran i Sverige.

 

 

Edward Riedl (M)