Motion till riksdagen
2018/19:1691
av Edward Riedl (M)

Public service och onlinetjänster


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över ett införande av ett separat regelverk för public service-företagens affärer med onlinetjänster och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Med anledning av att det ligger i public service-uppdraget att tillhandahålla sändningar av tv-program i marknätet – via vanliga tv-apparater – och även numera att sända tv online ligger konkurrensen som SVT utgör på Facebook i en gråzon mot övriga aktörer gällande nyhetsrapportering.

SVT har exempelvis betalat för Facebookannonser som riktas direkt mot Sport­bladets följare. Förutom Facebook har SVT även initierat ett samarbete med Google där Google, genom den nya tjänsten AMP, Accelerated Mobile Pages, – precis som Facebook – lockar innehållsproducenter att leverera till deras plattform. Man kan på goda grunder ifrågasätta vissa delar av SVT:s nyhetsrapportering som i dessa delar måste anses konkurrera med övrig medierapportering. Detta skall inte blandas samman med SVT:s ambition att finnas ute i sociala medier och nå exempelvis barn och ungdomar med sina egna program. Ett förtydligande måste ske, antingen genom sändningstillstånden eller genom ett separat regelverk.

 

 

Edward Riedl (M)