Trafikutskottets betänkande

2018/19:TU10

Ändringar i lagen om elektronisk kommunikation, toppdomänlagen och radioutrustningslagen

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändringar i lagen om elektronisk kommunikation, toppdomänlagen och radioutrustningslagen samt om upphävande av Post- och telestyrelsens föreskrifter om förval och prefixval. Lagförslagen innebär bl.a. att tillsynsmyndighetens tillsynsområde utökas i lagen om elektronisk kommunikation samt att radioutrustningslagens tillämpningsområde ändras. Ändringarna bedöms som nödvändiga för att Berec-förordningen och Easas (Europeiska unionens byrå för luftfarts­säkerhet) nya grundförordning ska kunna tillämpas i svensk rätt. Regeringen förslår även ändringar i toppdomänlagen som bl.a. rör verkställighet av tillsynsbeslut. Utskottet anser att regeringens förslag är väl avvägt och att det kommer att underlätta tillämpningen av Berec-förordningen och Easas nya grundförordning.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 maj 2019.

Behandlade förslag

Proposition 2018/19:41 Ändringar i lagen om elektronisk kommunikation, toppdomänlagen och radioutrustningslagen.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Utskottets ställningstagande

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation,

2. lag om ändring i lagen (2006:24) om nationella toppdomäner för Sverige på Internet,

3. lag om ändring i radioutrustningslagen (2016:392),

4. lag om upphävande av Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2006:2) om förval och prefixval.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2018/19:41 punkterna 1–4.

 

Stockholm den 26 mars 2019

På trafikutskottets vägnar

Jens Holm

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jens Holm (V), Anders Åkesson (C), Magnus Jacobsson (KD), Anna-Caren Sätherberg (S), Jessika Roswall (M), Jasenko Omanovic (S), Sten Bergheden (M), Jimmy Ståhl (SD), Teres Lindberg (S), Anders Hansson (M), Thomas Morell (SD), Johan Büser (S), Elin Gustafsson (S), Helena Gellerman (L), Patrik Jönsson (SD), Emma Berginger (MP) och Åsa Coenraads (M).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2018/19:41 Ändringar i lagen om elektronisk kommunikation, toppdomänlagen och radioutrustningslagen. Propositionen innebär bl.a. att svensk lagstiftning anpassas till två EU-förordningar, dels den s.k. Berec-förordningen[1], dels Easas nya grundförordning[2]. Inga följdmotioner har inkommit med anledning av propositionen.

Näringsdepartementet har upprättat en promemoria som ligger till grund för propositionen. Promemorian innehåller förslag på ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK) och radioutrustningslagen (2016:392) som bedöms som nödvändiga för att nämnda EU-förordningar ska kunna tillämpas i svensk rätt. Promemorian behandlar även förslag till ändringar i lagen (2006:24) om nationella toppdomäner för Sverige på Internet (toppdomänlagen) och förslag till lag om upphävande av Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2006:2) om förval och prefixval. Promemorian har remissbehandlats.

Regeringen har inhämtat Lagrådets yttrande över lagförslagen. Lagrådet lämnade förslagen utan erinran. Regeringens lagförslag återfinns i bilaga 2.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslår regeringen ändringar som bl.a. anpassar svensk lagstiftning till Berec-förordningen och Easas nya grundförordning. I korthet föreslår regeringen en ändring i LEK som innebär att tillsynsmyndighetens sanktionsmöjligheter ska omfatta den nya EU-regleringen om ett tak för slutkundsavgifter för reglerad kommunikation inom  EU som följer av Berec-förordningen. Regeringen föreslår även att radioutrustningslagens tillämp­ningsområde ändras till följd av Easas nya grundförordning. Vidare föreslår regeringen ändringar i toppdomänlagen som bl.a. rör verkställighet av tillsyns­beslut. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 maj 2019.

Slutligen föreslår regeringen att PTS föreskrifter om förval och prefixval ska upphöra att gälla vid utgången av 2020.

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag om ändringar i lagen om elektronisk kommunikation, toppdomänlagen och radioutrustnings­lagen samt om upphävande av Post- och telestyrelsens föreskrifter om förval och prefixval. Utskottet anser att regeringens förslag är väl avvägt och kommer att underlätta tillämpningen av Berec-förordningen och Easas nya grundförordning.

 

 

Propositionen

Ändring i lagen om elektronisk kommunikation

Regeringen föreslår att lagen om elektronisk kommunikation (LEK) ska ändras så att tillsynsmyndighetens sanktionsmöjligheter även omfattar den nya EU-regleringen om tak för vilka slutkundsavgifter konsumenter kan debiteras för reglerad kommunikation inom EU.

Som skäl anger regeringen att Berec-förordningen trädde i kraft den 20 december 2018 och bl.a. innebär ändringar av den s.k. TSM-förordningen (Telecommunications Single Market) som reglerar tillgången till öppen internetanslutning och internationell roaming. Mer specifikt innebär ändringarna av TSM-förordningen att ett tak införs för vilka slutkundsavgifter konsumenter kan debiteras för reglerad kommunikation inom EU. Med reglerad kommunikation avses kommunikation som utgår från den medlemsstat där konsumentens nationella leverantör är etablerad och som tas emot av ett fast nummer eller ett mobilnummer i en annan medlemsstats nationella nummerplan. Syftet med regleringen är att säkerställa att konsumenter inte ska debiteras för höga priser. I svensk rätt finns kompletterande bestämmelser till TSM-förordningen i LEK, bl.a. anges där att tillsynsmyndigheten, dvs. Post- och telestyrelsen (PTS), får meddela de förelägganden och förbud som behövs för att vissa skyldigheter som anges i TSM-förordningen ska följas och att dessa förelägganden och förbud får förenas med vite. De föreslagna ändringarna i LEK innebär att en hänvisning till den nya regleringen om ett tak för slutkundsavgifter i TSM-förordningen införs i LEK så att tillsynsmyndighetens sanktionsmöjligheter även ska kunna tillämpas när det gäller slutkundsavgifter.

Ändringar i radioutrustningslagen

Enligt regeringen bör radioutrustningslagen ändras så att viss luftfarts­utrustning som omfattas av tillämpningsområdet för Easas nya grundförordning och endast är avsedd för luftburen användning inte omfattas av lagen.

Regeringen hänvisar till att Easas nya grundförordning trädde i kraft den 11 september 2018. Förordningen innebär bl.a. att det s.k. radioutrustnings­direktivet ändras. Direktivet upprätthåller en rättslig ram för att tillhandahålla och bruka radioutrustning i EU. Ändringarna medför att luftfartsutrustning som omfattas av Easas nya grundförordning och endast är avsedd för luftburen användning inte ska omfattas av radioutrustningsdirektivet. De grundläggande bestämmelserna i radioutrustningsdirektivet har genomförts i svensk rätt genom radioutrustningslagen. Mot bakgrund av ändringen av radio­utrustningsdirektivets tillämpningsområde följer enligt regeringen att bestämmelserna i radioutrustningslagen om vilken utrustning som inte omfattas av lagen bör ändras. Den luftfartsutrustning som inte ska omfattas av radioutrustningslagen är obemannade luftfartyg, s.k. drönare, och tillhörande motorer, propellrar, delar och utrustning som inte är fast installerad, vars konstruktion är certifierad i enlighet med grundförordningen och endast är avsedd för drift på frekvenser som tilldelats genom Internationella teleunionens (ITU) radioreglemente för skyddad användning inom luftfart. Inte heller andra luftfartyg än obemannade luftfartyg (dvs. andra luftfartyg än drönare) och tillhörande motorer, propellrar, delar och utrustning som inte är fast installerad ska omfattas.

Ändringar i toppdomänlagen

Regeringen föreslår att toppdomänlagen ska ändras så att det framgår att tillsynsmyndighetens beslut om tillsynsåtgärder får verkställas av kronofogden. Det ska även framgå att då gäller bestämmelserna i utsökningsbalken om verkställighet av förpliktelser som inte avser betalningsskyldighet, avhysning eller avlägsnade. Vidare föreslås att lagens rubrik ska ändras språkligt till lag om nationella toppdomäner för Sverige på internet. Ändringarna föreslås mot bakgrund av att den tidigare forumregeln i utsökningsbalken, till vilken lagen hänvisar, har upphävts samt av ändrat språkbruk.

PTS föreskrifter om förval och prefixval upphävs

Regeringen föreslår att PTS förskrifter om förval och prefixval ska upphöra att gälla. Regeringen hänvisar till att föreskrifterna har sin grund i numera upphävda bemyndiganden i LEK och förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation.

Ikraftträdande

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 maj 2019. Vad gäller PTS föreskrifter om förval och prefixval föreslår regeringen att de ska upphöra att gälla vid utgången av 2020 för att ge tid för utslussning av befintliga förvalsabonnemang.

Utskottets ställningstagande

Regeringens proposition innehåller bl.a. förslag på lagändringar som anpassar svensk rätt till Berec-förordningen och Easas nya grundförordning. Dessa EU-rättsakter är i egenskap av förordningar bindande i sin helhet och direkt tillämpliga i varje medlemsstat. Utskottet konstaterar att de lagändringar som föreslås i lagen om elektronisk kommunikation (LEK) och radioutrustnings­lagen syftar till att tillgodose det EU-rättsliga kravet på kompletterande reglering i nationell rätt och bedöms som nödvändiga för att nämnda EU-förordningar ska kunna tillämpas och få genomslag i svensk rätt. Utöver de föreslagna ändringarna i LEK och radioutrustningslagen föreslår regeringen även att toppdomänlagen ändras och att PTS förskrifter om förval och prefixval upphör att gälla. Ändringar föranleds av att de befintliga författningarna hänvisar till eller grundar sig på upphävda bestämmelser och bemyndiganden.

Slutligen kan utskottet konstatera att det inte har väckts någon följdmotion med anledning av propositionen.

Utskottet anser sammanfattningsvis att regeringens förslag är väl avvägt och kommer att underlätta tillämpningen av Berec-förordningen och Easas nya grundförordning. Mot denna bakgrund föreslår utskottet att riksdagen bifaller propositionen och antar regeringens lagförslag.

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2018/19:41 Ändringar i lagen om elektronisk kommunikation, toppdomänlagen och radioutrustningslagen:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2006:24) om nationella toppdomäner för Sverige på Internet.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i radioutrustningslagen (2016:392).

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om upphävande av Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2006:2) om förval och prefixval.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

 


[1] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1971 om inrättande av Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation (Berec) och Byrån för stöd till Berec (Berecbyrån), om ändring av förordning (EU) 2015/2120 och om upphävande av förordning (EG) nr 1211/2009.

[2] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139 om fastställande av gemen­samma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, och om ändring av förordningarna (EG) nr 2111/2005, (EG) nr 1008/2008, (EU) nr 996/2010, (EU) nr 376/2014 och direktiv 2014/30/EU och 2014/53/EU, samt om upphävande av förordningarna (EG) nr 552/2004, (EG) nr 216/2008 och (EEG) nr 3922/91.