Fråga 2017/18:992 Polisens möjlighet att sända ammunition per post

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Polisen har ett stort behov av att säkert och enkelt frakta vapen och ammunition mellan sina enheter för att kunna genomföra analyser som främst hanteras av Nationellt forensiskt centrum (NFC).

För att underlätta detta analysuppdrag har polisen skrivit ett avtal med Posten. Det har framkommit i dialog med verksamheten att Posten inte vill skicka ammunition. Detta för med sig att polisverksamheten, när den behöver undersöka patroner eller för att detaljgranska ett fingeravtryck på en patron, så tvingas poliserna sätta sig i en bil och köra det som ska undersökas och analyseras från aktuell ort till NFC i Linköping och tillbaka. Rent resursmässigt är detta inte tillfredsställande.

Det måste enligt Liberalerna finnas en överenskommelse och en lösning mellan dessa aktörer så att godkända säkerhetstransporter kan utföras av externa transporttjänster så att polisen slipper denna arbetsuppgift. Liberalerna har återkommande krävt renodling av polisens arbetsuppgifter och lagt flera förslag på vad som skulle kunna lyftas bort för att frigöra polis- och utredningstimmar till det som är prioriterat. Konsekvensen av detta avtal får precis motsatt effekt.

Det är orimligt att poliser och polisbilar ska behöva tas i anspråk för rena transportuppdrag, det är heller inte försvarbart med de stora avstånd som detta faktiskt innebär. Poliserna behövs i det lokala arbetet, för att arbeta ingripande eller brottsförebyggande med mera, men inte för att agera chaufförer på grund av att ammunition inte får skickas i koffertarna för analys.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att lösa denna fråga och bespara polisen detta transportuppdrag?