Fråga 2017/18:972 Äganderätt och skog

av Åsa Coenraads (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Äganderätten och möjligheten att bruka sin egen mark är hotad på flera sätt, vilket på lång sikt även hotar en tradition i Sverige – en tradition som har gjort Sverige starkare och stabilare. Skogen är en viktig inkomstkälla för Sverige och det är därför mycket viktigt att vi behandlar frågan med försiktighet. Tvära kast i politiken och förändrade villkor för avverkning skapar en osäkerhet som är förödande. Skogsnäringen kräver långsiktigt hållbara och förutsägbara villkor för att kunna växa och utvecklas.

Svenska skogsägare, små som stora, har vårdat och brukat den svenska skogen i generationer. Det är skogsägarnas omsorg om sin mark som är orsaken till att skogen är så bra som den är i dag. Skog måste brukas för att må bra. Färdigväxt skog behöver avverkas och ny skog planteras, vilket ger ett naturligt kretslopp med förnybara råvaror som binder koldioxid och är bra för miljön.

Fjällnära skog kräver särskilt tillstånd hos Skogsstyrelsen före avverkning, och i de fall tillstånd nekas på grund av höga naturvärden har markägaren haft rätt till en skälig ersättning. Men i november 2016 beslutade Skogsstyrelsen att frysa ersättningarna då det finns en otydlighet i lagstiftningen. Detta påpekar både kammarrätten och Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen pekar dessutom på de problem som finns i miljöbalken. Denna är i flera fall inte förenlig med skogsvårdslagen. Detta drabbar tusentals markägare, vilket innebär att de femton skogsägare som har valt att stämma staten för att få rätt att bruka sin mark antagligen bara är början.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Anser ministern att skogsägare ska få en skälig ersättning från staten när staten tar ett beslut om avverkningsförbud?