Fråga 2017/18:959 Politisk rekrytering av nämndemän

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Frågan om tillsättningen av nämndemän har granskats i olika utredningar. Slutsatserna har ofta varit att utredningarna varit kritiska till dagens system, inte minst när det gäller brister kring utbildning samt avsaknad av viss juridisk kompetens om exempelvis jävsregler. Vi ser också ett allt större antal uppmärksammade fall där nämndemännen, oavsett parti, i vissa ärenden intar rena partipolitiska ståndpunkter trots att det inte är uppdragets karaktär.

Det har också funnits synpunkter och förslag på att utöka den icke-politiska delen vid rekrytering av nya nämndemän, men hittills har inga större förändringar av dagens modell genomförts.

De senaste veckorna har det på nytt uppmärksammats exempel där nämndemän på grund av politisk-ideologisk uppfattning eller direkt religiösa åsikter låter detta påverka beslut och därmed domar. 

Liberalerna ser flera problem med dagens regelverk, rutiner för rekrytering och vilka krav som ställs för att kunna bli nämndeman.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att återkomma med besked om reformering av nämndemannasystemet och i så fall på vilket sätt?