Fråga 2017/18:958 Reglering av apanaget

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Från 2010 har kungafamiljen mer än fördubblats från 6 till 13 personer, och fler personer kan väntas tillkomma i framtiden. Under samma tid har kungahusets anslag från staten ökat med 25 miljoner kronor, det vill säga en ökning på 23 procent. År 2016 tar hovet emot 135,4 miljoner kronor totalt, jämfört med 127,5 miljoner kronor året innan. Det är skattemedel som kan användas till bättre saker.

Det är orimligt att staten ska försörja en så stor kungafamilj när de har förmågan att försörja sig själva. Deras uppdrag och arbetsbörda har inte blivit större bara för att de har blivit fler. 

Samtliga kungligheter som ingår i tronföljden får i dag del av apanaget. Hur apanaget ska fördelas finns inte strikt reglerat i någon lag. Det är kungen som bestämmer. Det anser jag vara dålig hushållning med skattebetalarnas medel. Systemet behöver ses över, och tydliga regler om vem som får del av apanaget och vad det får gå till behöver tas fram. Jag menar även att endast statschefen och tronarvingen ska få stöd av staten genom apanage. Därmed bör apanaget även kunna minskas rejält.

I bland annat Danmark har det pågått en öppen och viktig diskussion om apanaget, och kommande statschef har gjort klart att endast hans tronarvinge kommer att få ta del av apanaget.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern och regeringen att samtliga 13 medlemmar av kungafamiljen ska försörjas genom apanaget, och är ministern och regeringen villig att göra en översyn av systemet med apanage?