Fråga 2017/18:947 Arbetsförmedlingens roll i arbetet mot hedersrelaterat förtryck

av Roger Haddad (L)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Frågan om hedersrelaterat förtryck och våld samt behovet av hjälp till de människor – oftast kvinnor och flickor, men även män och pojkar – som drabbas är ständigt aktuell. Trots genomförda lagändringar och kompetenssatsningar finns ett stort behov av fortsatt arbete mot detta samhällsproblem.

Långt ifrån alla fall kommer först till rättsväsendets kännedom. Även andra myndigheter har en viktig roll. Vid mina samtal med företrädare runt om i landet som arbetar förebyggande har jag mött många som efterfrågar inte bara stöd och insatser till skola och socialtjänst utan också insatser från andra myndigheter som i sin vardag kommer i kontakt med personer som kan vara utsatta. En sådan myndighet är Arbetsförmedlingen, som förutom sitt generella uppdrag kring arbetssökande också har ett särskilt uppdrag att arbeta med etablering av nyanlända de första två åren i landet. Arbetsförmedlingens personal kommer således i kontakt med många, och myndigheten har i dagsläget en viktig roll i att få fler att snabbare komma in i arbete, eller studier för dem som saknar tillräcklig kompetens.

Det vore bra om arbetet med att förebygga hedersförtryck också kunde involvera Arbetsförmedlingen, som är en av flera viktiga aktörer för att bryta människors och i synnerhet kvinnors isolering och utanförskap. Ett sådant uppdrag skulle kunna inrikta sig på att upptäcka enskilda som på grund av hedersrelaterade strukturer hindras av sina män eller andra manliga släktingar från att söka sig ut på arbetsmarknaden eller vidare studier.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredd att uppdra åt Arbetsförmedlingen att arbeta förebyggande när det gäller frågan om att förhindra hedersrelaterat förtryck?