Fråga 2017/18:946 Utökad kontroll i gränsnära områden

av Anders Hansson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det finns ett växande problem med utländska stöldligor som kommer till Sverige för att begå brott och som sedan för ut stöldgodset ur landet. Som del av regeringens åtgärdspaket beslutade man nyligen att ge Polismyndigheten i uppdrag att bedöma hur en effektivare användning av poliskontroller i gränsnära områden kan uppnås. I uppdraget ingår bland annat att redovisa vilka tekniska möjligheter som finns och de ekonomiska förutsättningarna för att effektivisera kontrollerna. Uppdraget ska redovisas senast den 2 maj 2018.

Samtidigt vill regeringen ge i uppdrag till Kustbevakningen, Polismyndigheten och Tullverket att utöka sitt samarbete. Frågan väcks då om det inte riskerar att bli så kallat dubbelarbete, då Tullverket redan arbetar gränsnära samtidigt som myndigheten har gett uttryck för ett behov av mer befogenheter, resurser och tekniska hjälpmedel för att utöka kontrollerna av utförsel av stöldgods.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande: 

 

Varför ger inte ministern Tullverket de befogenheter och resurser som krävs för ett effektivt gränsnära arbete mot utländska stöldligor?