Fråga 2017/18:912 Effektivisering av Migrationsverkets arbete

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I Riksrevisionens granskningsrapport Asylboende – Migrationsverkets arbete med att ordna boende åt asylsökande (RiR 2016:10) framkommer att Migrationsverket hade kunnat arbeta med boendeanskaffning på ett mer effektivt och systematiskt sätt före 2015.

Om man hade gjort det hade arbetssituationen för Migrationsverkets personal sett annorlunda ut och lett till annat boende för asylsökande. Dessutom hade ABT- leverantörer fått bättre förutsättningar.

Inte minst hade våra statliga medel, det vill säga våra skattemedel, kunnat användas på ett mer effektivt sätt än vad som nu gjorts under den stora flyktingvåg som kommit till Sverige. Det är självklart att Sverige ska ta sitt ansvar när människor flyr för sina liv. Men det måste ske med stor omsorg, transparens och öppenhet när det gäller gemensamma skattemedel.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att Migrationsverkets arbete effektiviseras och att våra skattemedel används omsorgsfullt, transparent och effektivt?