Fråga 2017/18:911 Generationsskifte bland företag

av Lotta Finstorp (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I en undersökning gjord av Företagarna påvisas att Sverige behöver ta tag i frågan om generationsskiften bland företag. 99,4 procent av alla företag i Sverige har färre än 50 anställda. De flesta är ägarledda. Det är i dessa företag som majoriteten av nya jobb skapas, och de står för en stor del av de kommunala skatteintäkterna.

Företagarnas undersökning visar att mer än vart sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år, och mer än vart fjärde inom tio år. Möjligheterna att genomföra lyckade ägar- och generationsskiften är därför en avgörande fråga för många svenska företags framgång under kommande år.

Ett av de problem som har identifierats i Företagarnas undersökning är hur viljan i samhället att bli företagare eller ta över ett företag ska uppstå. Den rådande attityd i samhällsdebatten i dag som uppfattas av företagarna själva är att företagare utmålas som ondsinta. Samtidigt finns det mängder av krångliga regler och höga skatter som gör att många drar sig för att bli företagare eller fortsätta någon annans livsverk.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att stimulera fler att bli företagare, inklusive anställda och andra som planerar att ta över ett existerande företag?