Fråga 2017/18:888 Löftet om 14 000 fler vårdanställda

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Över 100 000 människor står i dag i vårdköer i Sverige. Vårdköerna för att få sin operation eller behandling inom specialistvården har fördubblats på bara tre år. Därtill är det stora regionala skillnader gällande patienternas möjligheter i Sverige att få rätt vård i rätt tid på rätt plats. Att vårdköerna fördubblats och att köerna till barn- och ungdomspsykiatrin tredubblats är ett rejält underkännande av den hittills förda regeringspolitiken.

Nu finns det ändå tecken på att regeringen inser att den har misslyckats med att ge förutsättningar för alla patienter att få vård i tid i en rimlig arbetsmiljö för vårdpersonalen. Statsminister Stefan Löfven uttryckte sig så här på DN Debatt den 26 februari: ”Svensk sjukvård behöver fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Därför kommer vi att öka vårdpersonalen med 14 000 personer till år 2022. Du ska få sjukvård i tid.”

Däremot nämner Stefan Löfven ingenting om finansieringen av detta löfte. När Socialdemokraterna förra gången kom med ett liknande löfte om 4 000 fler undersköterskor inom äldreomsorgen avsatte man 7 miljarder kronor. Löftet är emellertid ännu inte helt uppfyllt. Och uppföljningen av detta är bristfällig. Hur många av dessa 14 000 fler ska vara specialistsjuksköterskor, allmänläkare, patologer respektive röntgensjuksköterskor? Yrken där bristerna är som allra tydligast. Det framgår inte heller.

I grunden har vi ingen konflikt om att vårdpersonalens arbetsmiljö måste förbättras. Bristen på läkare och sjuksköterskor handlar inte om att det finns för få utbildade. I stället är det oförmågan att skapa rimliga arbetsmiljöer och attraktiva arbetsvillkor som gör att många inom vården medvetet väljer att avsluta sin anställning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser ministern och regeringen att finansiera löftet om 14 000 fler vårdanställda, och hur ska detta följas upp systematiskt?