Fråga 2017/18:886 Vårdköer och självbestämmande

av Lena Asplund (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

I mitten av februari 2018 beslutade regeringen, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, att tillsätta en statlig kriskommission för att utreda turerna kring Nya Karolinska sjukhuset (NKS). Sjukhuset ligger i Solna och drivs och bekostas av Stockholms läns landsting.

Statsminister Löfven riktar kritik mot styret i Stockholms läns landsting. I en artikel på SVT Nyheter den 15 februari 2018 säger statsministern: ”Jag skulle önska att ledningen i landstinget på ett mycket tydligare sätt tar ansvar för detta, och visa att man gör det.”

Det finns saker som hade kunnat göras bättre när det kommer till Nya Karolinska sjukhuset, och det går inte att förneka att sjukhuset är helt unikt när det kommer till avancerad sjukvård. Avtalet var ett enigt beslut mellan samtliga partier representerade i Stockholms läns landsting – där statsministerns partikollega Ilija Batljan var den som skrev under för Socialdemokraternas räkning.

För ungefär ett år sedan, den 2 februari 2017, ställde jag en fråga till statsministern under en av hans frågestunder i riksdagen. Frågan gällde att regeringen har tillfört medel till landstingen för en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Detta för att uppnå målet om en mer tillgänglig och jämlik förlossningsvård. Trots detta valde styrande socialdemokrater i mitt län (Västernorrland) att försämra vården genom att lägga ned BB och kvinnosjukvård i Sollefteå. Min fråga till statsministern var då hur det gick ihop i och med regeringens ambitioner om att uppnå målet om en mer tillgänglig, säker och jämlik förslossningssjukvård i hela landet.

Enligt riksdagens protokoll svarade statsminister då: ”Herr talman! Jag utgår från att Lena Asplund inte menar att jag ska stå och diskutera de beslut som fattas i olika landsting.” Vidare i debatten sa statsministern, också detta enligt riksdagens protokoll: ”Hur landstingen organiserar sin sjukvård är landstingens beslut. Ja, staten har ett ansvar för att det tillförs resurser och att vi använder skattebetalarnas pengar på ett smart sätt. Det är den stora skillnaden mellan borgerligheten och den här regeringen.”

Som en konsekvens av att regeringen Löfven tog bort kömiljarden har vårdköerna fördubblats sedan statsministern tillträdde. Än värre är det med köerna för de som är i behov av barn- och ungdomspsykiatrin – där har köerna tredubblats. Samtidigt ser vi inga initiativ till självrannsakan hos regeringen, inga förslag på hur vårdköerna ska kortas så att människor slipper dö i väntan på vård och ingen kriskommission.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Har regeringen sedan statsministerns uttalande i kammaren den 2 februari 2017 ändrat uppfattning avseende att kommentera beslut som fattas i landsting och regioner, och när kommer i så fall regeringen att granska de ökande vårdköerna och nedläggningen av grundläggande landstingsservice som BB i Sollefteå?