Fråga 2017/18:885 Kriskommission till fler landsting

av Anders Hansson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Fredagen den 16 februari 2018 meddelade regeringen att man ämnar tillsätta en statlig utredning avseende bygget av det omdiskuterade Nya Karolinska sjukhuset som Stockholms läns landsting genomför.

Grunden för regeringens beslut är enligt uppgift att man är mån om att skattemedel spenderas på ett så bra och effektivt sätt som möjligt. Jag är en varm anhängare av korrekt användning och kontroll av skattemedel.

Flertalet landsting runt om i Sverige har bekymmer med sin ekonomi, sin bemanning, sina vårdköer, sina lokaler etc.

När det gäller vårdköerna har åtskilliga landsting svårt att uppfylla vårdgarantin för sina patienter. I Norrbotten, Västernorrland, Gävleborg och Jämtland Härjedalen fick endast 65 procent av patienterna vård i enlighet med vårdgarantin under år 2017. I Dalarna, Västerbotten, Örebro och Kalmar fick endast 80 procent av patienterna vård enligt vårdgarantin.

Med samma resonemang om effektiv användning av skattemedel som tillämpats i fråga om bygget av Nya Karolinska sjukhuset borde således ett antal statliga utredningar att tillsättas även avseende dessa landsting.

Jag noterar att samtliga ovannämnda landsting har en landstingsordförande som tillhör samma parti som merparten av regeringens statsråd, men detta bör enligt min mening inte påverka ett eventuellt regeringsbeslut om att tillsätta statliga utredningar kring deras verksamheter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Annika Strandhäll:

 

Ämnar statsrådet vidta några konkreta åtgärder i syfte att, i likhet med resonemanget kring Nya Karolinska sjukhuset, säkerställa att skattemedel används korrekt och att patienterna får vård i enlighet med vårdgarantin?