Fråga 2017/18:880 Verktyg vid inre utlänningskontroll

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Polisen uppger att upp emot 50 000 personer kan uppehålla sig i Sverige utan tillstånd. Samtidigt uppger Migrationsverket att på fyra år förväntas över 40 000 personer avvika från ett beslut om utvisning efter asylansökan. Människor som lever utan tillstånd i Sverige löper stor risk att fara illa. Risken för framväxten av parallella samhällen är stor, och livet präglas inte sällan av utsatthet och kriminalitet.

För att hindra framväxten av skuggsamhällen måste återvändandet fungera. Moderaterna har bland annat föreslagit fler verkställda utvisningar och fler inre utlänningskontroller, där polisen även ges bättre verktyg vid genomförandet av sådana kontroller. Förslagen i betänkandet Klarlagd identitet (SOU 2017:93 ), där polisen bland annat ges rätt att omhänderta handlingar vid inre utlänningskontroll, är ett steg i rätt riktning. Men polisen behöver ytterligare verktyg för att kunna kontrollera vilka som har rätt att uppehålla sig i Sverige.

För att kunna kontrollera personer utan tillstånd och verkställa utvisningar är en persons identitet avgörande. Polisen har uppgett att många som saknar tillstånd inte bär sina identitetshandlingar med sig, men att bilder på handlingar i mobiltelefoner är vanligt förekommande. Polisen har därför efterfrågat rätt att tömma digitala medier (till exempel mobiltelefoner) i syfte att utreda en persons identitet. Moderaterna har föreslagit en sådan möjlighet, men regeringen har valt att inte beakta detta förslag.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka ytterligare verktyg för genomförande av inre utlänningskontroll avser statsrådet och regeringen att ge polisen, förutom de som redan presenterats i betänkandet Klarlagd identitet?